De poelkikker, doelsoort binnen het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer, is één van de groene kikkers die we in het boerenland tegenkomen. Samen met de bastaardkikker en de meerkikker vormen deze het zogeheten ‘groene kikker complex’. Het belangrijkste kenmerk dat de poelkikker van andere groene kikkers onderscheidt, is de zogeheten ‘graafknobbel’ op de achterpoten. Met het ANLb beheer dragen we bij aan bescherming van deze soort door te zorgen voor geschikt voortplantingsgebied en rustplaatsen. Maar welke leefomstandigheden zijn nu aantrekkelijk voor deze kikkersoort?
Kris van der Wijk heeft in opdracht van ecologisch adviesbureau Lycens onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van poelkikkers. In de periode van half april t/m mei 2024 heeft hij bij 18 ANLb-deelnemers onderzoek uitgevoerd in de Noordelijke- en Zuidelijke IJsselvallei. Deze deelnemers voeren ANLb-beheer uit op poelen, sloten en overige watergangen. Het onderzoek is zowel uitgevoerd in elementen met als zonder beheer.
De hoofdvraag van het onderzoek is: Aan welke kenmerken in agrarisch gebied kan je geschikt leefgebied van poelkikkers herkennen? Dit heeft tot mooie resultaten geleid! Bij 16 van de 18 deelnemers waar plots zijn uitgezet was de poelkikker aanwezig. Uit het onderzoek blijkt dat de volgende kenmerken bijdragen aan de aanwezigheid van poelkikkers: weinig schaduw, een hoge mate van waterplanten, weinig stroming in het water, kleinere waterlichamen, flauwe oevers en relatief voedselarm water. De hoge aanwezigheid de kenmerken voor geschikt leefgebied bij ANLb-deelnemers laat zien dat het beheer goed bijdraagt aan de aanwezigheid van poelkikkers.
Mocht u interesse hebben het hele onderzoek te lezen mail dan naar