logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent

Weidevogelstartdag vrijwilligers met bamboestokkenOp zaterdag 3 februari 2024 vormde sportcomplex Papendal de achtergrondlocatie voor de start van het weidevogelseizoen. Een recordaantal van 150 weidevrijwilligers had zich aangemeld om het evenement bij te wonen.

De dag werd geopend door de gedeputeerde van de provincie Gelderland, Harold Zoet. Daarna volgden in een goed georganiseerde setting verschillende presentaties en lezingen. Annette den Hollander nam, als aanspreekpunt voor de weidevogelvrijwilligers, de aanwezigen mee in de resultaten van het weidevogelseizoen van vorig jaar. Met 624 getelde broedparen van de grutto waarvan 68 procent eind mei, begin juni nog kuikens in het veld had lopen, gaat het de goede kant op, concludeerde zij, "maar er is meer aandacht nodig."

Gerrit Gerritsen verzorgde een lezing over de indrukwekkende wulp en de ervaringen van vrijwilligers zelf vonden ook hun plek naar het podium. Aan het eind van de dag ontvingen de vrijwilligers alle informatie en materialen die zij de komende maanden nodig hebben voor hun beschermingswerk. Gewapend met bamboestokken om gevonden nesten te markeren, gingen ze huiswaarts. In afwachting van de vondst van het eerste kievitsei ergens begin maart. Daarmee gaat voor hen het broedseizoen officieel van start. 

In zijn slotwoord benadrukte Harold Zoet het belang van de goede samenwerking tussen boeren, agrarische natuurcollectieven en vrijwilligers. De vrijwilligers kregen van hem een pluim op hun hoed: "Zij zijn onmisbaar en leveren met z'n allen ontzettend veel inspanningen voor de bescherming van onze weidevogels." Papendal als locatie voor deze succesvolle dag was wat hem betreft dan ook een goede keuze, want "weidevogelbescherming is topsport!”

Lees hier het volledige persbericht.