De poelkikker, doelsoort binnen het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer, is één van de groene kikkers die we in het boerenland tegenkomen. Samen met de bastaardkikker en de meerkikker vormen deze het zogeheten ‘groene kikker complex’. Het belangrijkste kenmerk dat de poelkikker van andere groene kikkers onderscheidt, is de zogeheten ‘graafknobbel’ op de achterpoten. Met het ANLb beheer dragen we bij aan bescherming van deze soort door te zorgen voor geschikt voortplantingsgebied en rustplaatsen. Maar welke leefomstandigheden zijn nu aantrekkelijk voor deze kikkersoort?
Er zijn 250 verschillende soorten insecten, spinnen en duizendpoten afhankelijk van mest. Ze gebruiken de mest als voedsel, als voortplantingsplek of als schuilplek en zorgen voor de vertering ervan. Ontwormingsmiddelen zijn schadelijk voor insecten die in en op de mest leven. Het gebruik ervan in de graslanden kan er dan ook voor zorgen dat de mest niet verteerd wordt. Dit kan de ontwikkeling van kruidenrijkdom, maar ook de algehele biodiversiteit van het perceel, laten stagneren. Door OBN Natuuronderzoek samen met Caring Vets en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde is onderzocht wat de effecten zijn van het ontwormen van grazers in natuurgebieden.
Foto: Natuurmonumenten Geurt Besselink
Met de naderende herfst breekt ook de periode van hakhoutbeheer breekt weer aan. Wilt u de komende herfst/winter periodiek beheer uitvoeren (hakhout zagen),
Regio Foodvalley heeft zich voor dit jaar aangesloten als sponsor voor 1001 ha van Urgenda en LTO. Boeren in Foodvalley en Putten kunnen daardoor voor 6 ha zaaigoed met korting bestellen (i.p.v. de standaard 3 ha).