Beschermen van nesten is zowel op gras- als op bouwland vaak een samenspel van boer, vrijwilliger en loonwerker. Er zijn natuurlijk boeren die zelf nesten lokaliseren en beschermen, maar de meeste nesten worden door vrijwilligers opgezocht en gemarkeerd. Boeren en loonwerkers kunnen dan de nesten sparen bij alle uit te voeren werkzaamheden.
Een van die werkzaamheden is bemesten. We zien steeds vaker dat dit uitgevoerd wordt door middel van een sleepslangbemester zeker in een nat voorjaar als nu. Een heel handig hulpmiddel om nesten tijdens het sleepslangbemesten de nesten te beschermen is de sleepslangbeschermer. Het is een ronde kap met 4 poten die over het nest geplaatst wordt met de pootjes stevig in de grond en de ronde kap over de eieren. De bemester gaat over de kap heen en de eieren liggen mooi beschermd. De bemester kan even opgetild worden bij het nest en ook wordt er bij het nest even een sectie van de bemester dicht gezet zodat de plek rondom het nest niet besmeurd wordt met mest. Vervolgens wordt de slang voortgesleept en rolt mooi over kap. Bij heen en weer gaande stroken bemesten rolt de slang daarna nog 1 of meerdere keren over het nest met de kap. Het is wel van belang dat de kap niet langer dan nodig over het nest geplaatst blijft. Plaats dus de sleepslangbeschermer net voordat de bemester bij het nest is en haal hem zo snel mogelijk weer weg zodat de weidevogel weer verder kan met broeden.
Vrijwilligers zijn vaak bereid om tijdens het bemesten te helpen, mocht er toch / meer hulp nodig zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw voeldcoördinator.
Bij BoerenNatuur Veluwe zijn voldoende sleepslangbeschermers aanwezig en beschikbaar via de vrijwilligersgroepen. Ook is het geen probleem om bij loonwerkers meerdere beschermers op voorraad te hebben, vraag ernaar bij uw veldcoördinator.