logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent

Aan de slag met Natuurinclusieve Landbouw op het bedrijf? Maak kennis met de mogelijkheden op het eigen bedrijf en laat kosteloos een bedrijfsplan maken. Elke agrariër in Gelderland kan meedoen, u hoeft hiervoor geen deelnemer van ons collectief te zijn. U kunt kiezen uit één of meer van de volgende 4 onderwerpen: 

Bedrijfsnatuurplan

In dit plan, ook wel biodiversiteitsplan genoemd, wordt een analyse gemaakt van natuur en biodiversiteit op en om uw locatie. Samen kijken we welke natuurwaarden er al aanwezig zijn en welke er ontwikkeld kunnen worden. We bespreken met u wat inpasbaar is binnen uw bedrijfssituatie en attenderen u op de mogelijkheden voor subsidies of vergoedingen vanuit de markt. Het plan bespreken we individueel of in groepsverband. 

Bodem- en waterplan

De werkwijze en opzet is vergelijkbaar met het bedrijfsnatuurplan, alleen ligt de focus nu volledig op bodem en water. Dit is feitelijk de basis voor biodiversiteit. Bij het plan wordt gebruik gemaakt van gegevens uit bodem- en gewasonderzoek en veldonderzoek door grondboringen en profielkuilen.

Kringloopplan

Binnen dit plan wordt op basis van gegevens uit de Kringloopwijzer gekeken naar Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) op uw melkveebedrijf. Daarnaast is er aandacht voor alle thema’s die spelen binnen een melkveebedrijf. Denk aan bemesting, voeding en graslandmanagement. Bij andere bedrijfstakken wordt een vergelijkbare aanpak gekozen. Bij dit onderdeel is het interessant om de resultaten, normen en kengetallen in groepsverband te bespreken.

Versterken van het lokale netwerk (boeren, vrijwilligers en burgers) 

Voor dit onderwerp krijgen boeren kosteloos de mogelijkheid om het lokale netwerk van buren, vrijwilligers, klanten en burgers, actief te betrekken bij groene werkzaamheden. Deskundigen ondersteunen met kleinschalig landschapswerk die bijdrage aan meer natuur en biodiversiteit op en rond het bedrijf. 

 

Huis Deelerwoud ging u voor en liet een plan opstellen voor 30 hectare akkergrond. Lees hier hun verhaal.

De plannen worden gemaakt door BoerenNatuur Veluwe of één van onze partners. Opgeven kan met een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan BoerenNatuur Veluwe. Meer informatie over het actieplan Natuurinclusieve Landbouw vindt u op de website van Natuur en Milieu Gelderland

Organisaties die meewerken in het platform zijn Natuur en Milieu Gelderland, LTO Noord, VALA, Collectief Rivierenland, BoerenNatuur Veluwe, Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk, de Fruitmotor, Stichting GraanGeluk, Doornik Natuurakkers, Heideboerderij Veluwezoom, De Marke, Geldersch Landschap & Kasteelen, Natuurmonumenten, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, IVN Gelderland, Gelders Particulier Grondbezit, gemeente Ede, gemeente Brummen, Staatsbosbeheer, Provincie Gelderland.